2014. március 12., szerdaTARTALOMJEGYZÉK

 

Ne dobd ki, használd újra

Mosható pelenka régen és ma

Mosható pelenka körkép

Miért jó ez a pelenka neked?

Kifogások

Egészséges fejlődés

A pelenka pszichés hatása

A szobatisztaságról

 

 

A pelenka felépítése

A felhasznált anyagok bemutatása

Hogyan rögzítsd  a pelenkát?

A megfelelő kezelés fontossága

Mosási útmutató

Bevetésen a mosható pelenka

Kiegészítő kellékek használata

 

Különleges helyzetek

Mosható pelenka és az utazás

Testvérek együtt pelenkázása

Bölcsődei használat

 

Melyiket válaszd?

Mennyibe kerül valójában a pelenkázás

 

Ne dobd ki, használd újra!

 

 

Az elmúlt néhány évtized alatt kialakult fogyasztói társadalom hatása számtalan előnyt is jelent számunkra. Könnyebben hozzáférhetők az élelmiszerek, a tömegtermelés hatására gombamód szaporodnak az áruházláncok, melyek a folyamatos és csábító akciókkal vásárlásra ösztönzik a fogyasztókat. A mai kor vívmánya, hogy „divatos” lett az instant, a gyorsan, korszerűen, ennek alapján készülnek a termékek. A pelenkázás is sajnos ezen folyamat áldozatául esett.

Az elsősorban eleinte csak utazáshoz kifejlesztett eldobható pelenkák anyagát tovább fejlesztették és folyamatos új anyagokat használtak fel gyártásakor, hogy a tökéletes nedvszívást biztosítani tudják. Ezt kémai anyagok felhasználásával lehetett csak elérni, és a babák egészséges fejlődése sajnos odaveszett a nedvszívóképesség fokozásának oltárán. Már nem számított, hogy a felhasznált anyag milyen hatással van az emberi szervezetre, hogy az újszülött finom bőrét irritálja-e, de sikerült megalkotni a ma is használatos eldobható pelenkákat, melynek belső nedvszívó magja a nátrium poliakrilát.

 

Szerencsére a fogyasztói társadalom előretörése mellett mind inkább megjelennek olyan fogyasztói csoportok, akiknek fontos a termék valódi összetétele, akik figyelnek környezetükre, látják hosszú távon a negatív hatások következményeit. Ők a Tudatos Vásárlók.

Gyermekünk születésével szülővé válunk és számtalan olyan döntést kell meghoznunk ami már nem csak saját hanem születendő gyermekünk életére is hatással van. A gyermekek életük első 2 évében napi 24 órát töltenek el pelenkában. Nem mindegy, hogy ezen időszak alatt milyen anyagokkal érintkezik a bőre és hosszú távon ez milyen hatással lesz fejlődésére.

 

Számos tanulmány készült az eldobható pelenkák használatával kapcsolatban, hogy milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Sajnos ezek a tanulmányok nem kerülnek széles körben köztudomásra és így az egyes szülők döntési felelőssége marad a megfelelő pelenka kiválasztása.


 

A mai modern pelenkák egészségesek, mert nem tartalmaznak kémiai anyagokat, természetes anyagból készültek, természetes módon szellőnek és óvják a babák érzékeny bőrét. Ha fontos gyermeked egészsége, a környezet hogy ne terheljük felesleges az eldobható pelenkák által termelt nehezen lebomló hulladékkal, akkor az ésszerű választás a mosható pelenka. A modern mosható pelenkák használata gyors és egyszerű. Használatukat olyan technológiák teszik lehetővé, melyekkel a korszerű anyagokat és a pelenka újszerű felépítését kialakították. A mai automata mosógépek világában a pelenkák napi kezelésére fordított idő csupán néhány perc, viszont nyerünk vele egészséget gyermekünknek, egy egészséges környezetet a jövő generációnak. Eldobható pelenka használatával napi átlagos mennyiséggel számolva 6 pelenkával 2 év alatt 1 gyermek 4380 db pelenkát használ el. Ezek a pelenkák a szeméttelepeken végzik és évek alatt bomlanak le, súlyos természeti károkat okozva ezzel az élővilágnak és a környezetünknek. 

A modern mosható pelenkák 1 méretben készülnek újszülöttkortól a szobatisztaságig, rendkívül gazdaságos mert csak egyszer kell megvásárolni.

A mosható pelenka minden az egyben pelenka ami azt jelenti, hogy a pelenka már mindent tartalmaz ami a pelenkázáshoz szükséges, nyugodtan hátradőlhetsz mert nem kell többé pelenkát vásárolni és folyamatos akciók után kutatni hogy hol olcsóbb a pelenka hol tudod a kuponjaidat legkedvezőbben pelenkára váltani. Az eldobható pelenka a gyártóknak rendkívül kedvező, mert pelenkás korú babák mindig születnek és a szülők újra és újra kiadják a pénzt a pelenkára.

Láss a reklámok mögé és nézd a valóságot, mert gyermeked egészsége a tét.

 

Mosható pelenka régen és ma

 

 

20-30 évvel ezelőtt az emberiség nem ismerte még az eldobható pelenkát, nem is volt kérdés hogy a természetes anyagból készült mosható pelenkát használták. A mostani édesanyák többsége is még mosható pelenkában nevelkedett és ha nem is szülőként de gyermekként ismeri vagy akár a testvér pelenkázása révén is tapasztalatot szerzett a hagyományos pelenkázással kapcsolatban.
 
 

A hagyományos mosható pelenkák használata elég sok vesződséggel járt. Egyrészt azért, mert a technikai haladás még nem tartott ott, hogy minden háztartásban legyen az édesanyák munkáját megkönnyítő automata mosógép. A pelenkák mosása és szárítása hosszadalmas és fáradtságos feladat volt, áztatni, kifőzni, mosni aztán pedig az egész pelenka hegyet kivasalni… Nem is csoda, ha ez elég motivációt jelentett hogy az édesanyák mielőbb szobatisztaságra szoktassák gyermeküket. A régi mosható pelenkázás, hajtogatott és több rétegben feladható pelenkát jelentett, rosszul szellőző gumibugyival.

 

A pelenkázás olyan régi, mint az emberi történelem. Egyes országokban melegebb éghajlaton a babákat meztelenül szaladgáltatták, az anyák pedig próbáltak előre kitalálni az "esemény" közeledtét, hogy rend és tisztaság maradjon a településen. A 19. században, a modern pelenka kezdett alakot ölteni. A gyermekek Európában és Észak-Amerikában pamut anyagból kaptak gyolcsot a popsijukra, melyet egy biztonsági csat tartott a helyén. 1887-ben Maria Allen az Egyesült Államokban alkotta meg az első ruhadarab-formájú pelenkát.

 

A 20. században az eldobható pelenka fokozatosan alakult át. 1942-ben, svéd papír társaság néven Pauliström hozta létre az első eldobható pelenkákat, amolyan lap szövet belsejébe varrott gumi nadrágot. Négy évvel később Marion Donovan, egy amerikai háziasszony kifejlesztett egy vízálló pelenkát az úgynevezett "zsirardikalapot" mely műanyagból és egy zuhanyfüggönyből állt. Szabadalmaztatta találmányát, beleértve azt műanyag patentot is, ami kiszorította a biztosítótűs megoldást. 1947-ben George M. Schroder mutatta be első eldobható pelenkát ami nem szőtt textíliából készült. Az USA-ban 1949-ben jelentkezett pelenkákkal a Johnson & Johnson. Egyik tudósuk Dennis C. Holtman fejlesztett különösen felbecsülhetetlen új anyag-kombinációkat. Az 1950-es évek cégei, mint például Kendall, Parke-Davis, Playtex, és Mölnlycke törtek be az eldobható pelenka piacon. 1956-ban a Procter & Gamble kezdett bele az eldobható pelenkák kutatásába. Victor Mills, William Dehaas kitalálták a védjegyzett "Pampers" márkát. Az elkövetkező néhány évtizedben, az eldobható pelenka ipara beindult, a verseny a Procter & Gamble (Pampers) és a Kimberly Clark (Huggies) között alacsonyabb árakat és drasztikus változtatásokat eredményezett a pelenka design-ban. Több javítást végeztek, mint amilyen a tépőzár szalagok, a "homokóra alakzat". 1984-ben bevezették a gyártásban a szuper nedvszívó anyagból származó polimerként ismert nátrium-poliakrilátot, amit eredetileg a 1966-ban fedeztek fel.

 
A mai modern mosható pelenkák könnyű kezelhetőséget és természetes anyagokat jelentenek. Választásuk tudatos szülői döntés eredménye, mert hiszen miért dobnánk ki ha kimoshatjuk és újra használhatjuk? A ruháinkat sem dobjuk a kukába nap mint nap, ésszerűtlen ezért a pelenkát is a kukába dobni. Nem beszélve arról, hogy minden egyes kidobott pelenka pénzkidobás is egyben amit akár fordíthatnánk más értelmes, gyermekünk jövőjét szolgáló célokra is.

A modern mosható pelenkákat nem kell áztatni, kifőzni, vasalni! Csak bedobni a mosógépbe és utána kitenni száradni és rövid időn belül gyorsan megszárad és újra használható.

  

Több testvérnél is használhatóak, így a pelenkába fektetett összeg megtérülése fokozottabb. Eldobható pelenkánál az újabb testvérnél is újra meg kell hónapról hónapra vásárolni a pelenkákat. Gyönyörű, szemet gyönyörködtető anyagokból készülnek a modern pelenkák.

  

 

Mosható pelenka körkép

 

A mosható pelenka gyűjtő fogalom, többféle pelenka típust rejt magában és ezek a pelenkák használat szempontjából is nagyon különbözőek.

Mindegyik mosható pelenkának a következő fontos kritériumokat kell felépítésben teljesítenie: nedvszívó mag, ami a vizeletet magába szívja, nedvességzáró külső rész, ami a nedvességet nem engedi a pelenkán kívülre és lehetőség szerint egy babapopsival érintkező szárazontartó felület.

 

Több rétegben feladható hagyományos pelenkák:

A mosható pelenkázás kapcsán a leginkább sokan a hagyományos hajtogatós tetra pelenkára gondolnak. A tetra pelenka adja a pelenka nedvszívó magját és a babapopsival érintkező felületet is, ennél a szárazontartó funkció nem valósul meg tökéletesen, de a tetra pelenka jó nedvszívó. Ehhez még egy pelenka külsőt kell használni, ami egy műanyag gumibugyi megoldás volt régen, ma már ebből is vannak korszerűbb szövetek műanyaggal laminálva.

Léteznek modern ún. prefold pelenkák, melyeket szintén hajtogatni kell, de már korszerűbb anyagokból készültek, ezekhez is nedvességzáró pelenka külső szükséges.

 

Több rétegben feladható nadrágpelenkák:

A pelenka belső nedvességszívó részét ez esetben egy nadrágpelenka jelenti, amit nem kell hajtogatni, olyan mint egy eldobható pelenka fazonra. De itt is szükséges a pelenka külső használata a nedvesség megtartás miatt.

 

Minden az egyeben ún. all-in-one pelenkák:

Használat szempontjából ezek a pelenkák a legegyszerűbbek és hasonlítanak legjobban az eldobható pelenkához. Kezelésük könnyű, gyorsan feladhatóak a babákra még totyogó korban is, pedig ebben az életkorban az édesanyának extra gyorsan kell pelenkázni az örökmozgó csöppséget.

Az all-in-one pelenkák lényeges tulajdonsága, hogy rendelkezik szárazon tartó réteggel és ez a réteg egybe van varrva a pelenka külső réteggel. A nedvszívó mag kezdetben szintén bele lett varrva a pelenkába, de ennek újításaként jöttek létre az ún. „zsebes” pelenkák”. A „zsebes” pelenkák esetén betétekkel lehet szabályozni a nedvszívó képességet, a betéteket a pelenka külső és belső összevarrásából keletkező ún. zsebben kell elhelyezni. A gyártó ezzel kiküszöbölte a hagyományos all-in-one nedvszívó bevarrásából adódott nehéz száradást. A zsebes pelenkáknál a pelenka szétszedhető pelenkára és betétekre, ezért rendkívül gyorsan szárad.

Méretezés szempontjából megkülönböztetünk egyméretes és többméretes pelenkákat. Az egyméretes pelenkák újszülött kortól a szobatisztaságig használhatóak, méretük a baba növekedési ütemének megfelelően állítható.

Előnye, hogy csak egyszer kell megvenni és a szobatisztaság eléréséig használható. A többméretes pelenkák különböző méretekben kaphatók, és a szobatisztaságig többször kell megvásárolni a készletet az adott méretben. Az egyméretes és több méretes pelenkák lehetnek több méretben feladhatóak is és all-in-one pelenkák illetve all-in-one zsebes pelenkák is. 

Miért jó ez a pelenka Neked?

  

Ezt a kérdést én is feltettem magamnak amikor kislányomnál a mosható pelenkázástól döntöttem: Miért lesz jó ez nekünk?

Érdekes dolog, hogy ez a kérdés csak a mosható pelenkázás kapcsán merül fel, az eldobható pelenka esetében nem, mert ahogy én is tapasztaltam gyermekeim születésekor: az eldobható pelenka használata kézenfekvőnek tűnik, nincs is első ránézésre alternatíva. Nem is csoda, hiszen a csapból is ez folyik, a tv reklámok is ontják az eldobható pelenkákról szóló reklámokat, a baba születésekor is az első kórházi napokon elárasztanak a különböző termékmintákkal. Ha jobban belegondolunk és megvizsgáljuk milyen az eldobható pelenka anyaga, nem biztos hogy a legkényelmesebb a babának. A rétegekben megbújó kémiai anyagokról már nem is beszélve, ezekről a reklámokban természetes módon nem esik szó, nem hívja fel figyelmünket ezen veszélyekre a védőnő, a gyermekorvos sem. Még mindig nem tudunk pontos adatot arról, hogy az eldobható pelenka nedvszívó magját adó nátrium-poliakrilát érintkezése az emberi szervezettel hosszú távon milyen következményekkel jár. Ez az anyag tényleg hihetetlenül sok vizeletet képes beszívni és az édesanyákban azt az érzetet kelteni, hogy nem kell figyelni a pelenkát mindegy mennyit pisil a baba elég csak bizonyos időnként automatikusan cserélni. Nem tudjuk hogy azt hogy oké hogy a vizeletet teljesen jól beszívja, de utána az anyag nem enged-e vissza bármilyen egészségre ártalmas anyagot a pelenkából.

 

A mosható pelenkát elsősorban egészségvédelmi okokból válasszuk, és ha belegondolunk abba, hogy ezenkívül mennyi felesleges szeméttől óvjuk meg környezetünket és a Földet a jövő nemzedéknek már jó úton járunk.

 

A mosható pelenka beszerzése és használata töredéke az eldobható pelenka költségének. Egy egyszerű számítással ki lehet számolni, és összevetni a költségeket:

 

Havi eldobható pelenka költés x 12 = Pelenka kiadás évente

Szobatisztaságig eltelt idő pl. 2,5 év, akkor az előző összeget megszorozzuk az évek számával és megvan az az összeg amit eldobható pelenkára kellene költeni a szobatisztaságig.

 

Kisfiamat még eldobhatóval pelenkáztam és 3 évesen lett szobatiszta, épp az ovi kezdésre. Havonta közel 10.000 Ft-ba került az eldobható pelenka és 3 év alatt ez 360.000 Ft-os költséget jelentett.

 

 

Mosható pelenkából egy kezdőcsomag (2790 Ft/db) 49. 990 Ft ami elegendő újszülött kortól a szobatisztaságig. A mosási költséggel együtt is bőven alatta marad a költsége az eldobhatónak.

 

Testvérkérdés: Fontos, mert az eldobható pelenkánál a testvér esetén az összeg többszöröződik, hiszen annyiszor meg kell vásárolni az eldobható pelenkát ahány testvér születik. 2 egymást követően született gyereknél ha tételezzük fel mindkettő 3 évesen lesz szobatiszta a fenti összeg 360.000 Ft x 2 = 720.000 Ft

 

Mosható pelenkánál, viszont 2 gyerek esetében is elegendő a kezdőcsomag, mert miután az egyik gyereknél használtuk, tökéletesen használható a másodiknál is. Ezért ha összevetjük, hogy valójában mennyibe is került a pelenka 2 gyereknél miután mindkettő már szobatiszta lett, eldobhatónál ez az összeg 720.000 Ft, moshatónál továbbra is 49.990 Ft mert itt nem kellett még egyszer megvásárolni. Több gyereknél a mosható pelenka használata egyre gazdaságosabb!

 


 

Kifogások


 

Amikor gyermekünk felnőtt lesz és megkérdezi, mi lett a Föld bolygóval honnan ez a sok szemét. Nyugodt szívvel belegondolunk ebbe, ha több ezer eldobható pelenkát használunk el?

 

„Nem volt időm mosni”

„Egyszerűbbnek tűnt az eldobható pelenka”

„Nem érdekelt a dolog, hogy jobban belegondoljak a következményekbe”

 

Bármilyen csecsemő ápolási terméket választunk, legyen szó akár pelenkáról, döntünk gyermekünk egészségéről és jövőjéről ha nem is a szó szoros értelemben. Gondoljunk bele a következményekbe most, és ennek alapján döntsünk az abban a helyzetben legjobb legideálisabb megoldás mellett.

És ekkor már szembe nézhetünk a tényekkel és bátran mondhatjuk:

 

„Azért választottam a mosható pelenkát, mert meggyőződésem volt hogy ez kisbabám számára egészségesebb.

Azért döntöttem a mosható pelenka mellett, mert nem akartam szennyezni a környezetemet felesleges nehezen lebomló hulladékkal.”

Azért választottam a mosható pelenkát, mert havonta több ezret értelmesebb dologra is el lehet költeni, vagy félre lehet tenni gyermekünk jövője érdekében.”

Egészséges fejlődés

 


A csecsemők bőre lágy, finom tapintású bársonyos, rózsaszínes színezetű. A bababőr védelme kiemelt szerepet kap a pelenkával fedett tájékon. A vizelet bomlásakor elszaporodhatnak gombák és baktériumok amik különböző fertőzések táptalajául szolgálhatnak. Ezért nagyon fontos odafigyelni a megfelelő pelenkacsere gyakoriságra és ha pisilt vagy kakilt a baba a pelenkát cserélni kell, mindegy hogy mennyi idő telt el az előző pelenkázás óta.

Számos tanulmány foglalkozik azzal, hogy milyen hatást gyakorolnak az eldobható pelenkák az egészségre.

 

1955-ben az Egyesült Államokban minden gyermek textilpelenkát használt, majd 1961-ben bevezették az eldobható pelenkákat, használatuk 1991-re 90%-ra nőtt. Ezzel arányosan 1955-ről1991-re 7%-ról 78%-ra emelkedett a babákon a bőrirritációk száma. (Journal of Pediatrics, 1959, Vol 54 pp. 793-800 "Relationship of Peri-Anal Dermititis to Fecel pH" by Drs. Tamio, Steiner, Benjamin)

 

Az eldobható pelenkák felépítése a felhasznált anyagok megnevezésével: polipropilén gumibugyi, papír színes mintával, cellulózőrlemény (duzzadó zselével: nátrium-poliakrilát), papír, nedvességzáró polietilén fólia, vagy más, selyemtapintású műanyag, ami megakadályozza a visszaszivárgást és kényelmes érzetet kelt a bőrön. Ezen kívül ragasztó és gumi. Sajnos ezek a kémiai anyagok gyermekünk egészségét is veszélyeztetik.

 

Egy 1999-es tanulmány szerint a pelenkában felhasznált anyagok bőr, szem, és orrirritációt válthatnak ki. A textilpelenkát használóknál efféle összefüggést nem mutattak ki. (Anderson, Rosalind, and Julius Anderson. "Acute Respiratory Effects of Diaper Emissions," Archives of Environmental Health, 54, October 1999.)

További tanulmányok összefüggésbe hozták a papírpelenka használatát az asztma és bronchitis kialakulásával gyermekkorban. (Reprinted by permission of Mothering, Issue 98, www.mothering.com)

 

További riasztó adat, hogy nemcsak az eldobható pelenkák használata okozza a problémát, hanem már maga a gyártási folyamat is. A gyártás folyamán dioxin szabadul fel, amit tanulmányok a rák későbbi kialakulásának egyik okozójaként is számon tartanak. (EPA, "Integrated Risk Assessment for Dioxins and Furans from Chlorine Bleaching in Pulp and Paper Mills.")

 

A textil biztonságos, nem oldódik vissza vizelettel semmilyen anyag.

További előny a mosható pelenkák mellett, hogy használójuk korábban lesz szobatiszta, mint az eldobhatót viselő társaik. Ennek egyszerű oka, hogy textilpelenkában a baba összefüggésbe tudja hozni a biológiai folyamat „eredményét” és a nedvesség érzését.

 

1957-ben a gyerekek 97% szobatiszta volt 18 hónapos korában. (The New York Times, January 12, 1999)

Másik érv a használatuk mellett, hogy az enyhe csípőficammal született babák számára kifejezetten hasznos lehet, hiszen terpesztartást biztosít. 

A pelenka pszichés hatása

 

A csecsemő születésétől fogva mindent tanulás útján sajátít el, saját tapasztalásai és szülei tanítása révén. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, hogy a pelenkának van pszichés hatása, de két gyermekem szobatisztaságra szoktatása után erre a következtetésre jutottam.

Az első életévekben a gyermek sorsa, élete az anyától függ ezért is ösztönösen alakul ki szoros testi kötődés anya és gyermek részéről egyaránt. A csecsemő megtanulja értelmezni édesanyja jelzéseit és fordítva, egyfajta beszéd nélküli kommunikáció létezik közöttük. A szobatisztaság is egy ilyen tanulási folyamat része, ami nem a bili megvásárlásával kezdődik hanem sokkal korábban.

Az eldobható pelenkák megadják azt a „luxust” az anyáknak, hogy mivel nedvszívó kapacitásuk elég nagy, elegendő csak ritkán ránézni a már telítődött pelenkára és nem szükséges a pelenkázásnak nagy fontosságot tulajdonítani. A gyermek sem érzi szükségét vagy legalábbis nem tudja mondani, mert az eldobható pelenkák reklámokban hirdetett extra szárazsága megold mindent mindegy mennyit pisil addig a baba. Nem is alakul ki ezért a babákban a vizelési ingerrel kapcsolatban, hogy bármilyen eredménnyel összekössék az agyukban. A mosható pelenka használata az anya részéről szorosabb kontrollt igényel, ezáltal megismerjük gyermekünk szokásait, erősítjük benne ha jelzi hogy pisilt vagy kakilt és később a szobatisztaság csak egy természetes lépésnek tűnik ezen a tanulási folyamatban, nem pedig egy „szoktatásnak”. A baba is megtanulja értelmezni a pisis pelenka érzetét és összekapcsolja a pelenkacserével, a tisztával és természetes igény alakul ki benne, hogy akár eleinte sajátos szókincsével bárhogy is jelezve hogy szükségletét már nem a pelenkában szeretné elvégezni.

Az eldobható pelenka sajnos sok szülő számára a modern élet egyik kiegészítőjévé vált, mert kényelmes a használata elég néhány óránként az óriás bugyrot cserélni és kész és nem foglalkozni holmi állandó kontaktussal.

A mosható pelenka használata is nagyon egyszerű és napi rutinná válik az alkalmazása, de előnyei a szobatisztaságig sokszorosan megtérülnek mind babánk egészséges fejlődésében mind a környezet szennyezés visszaszorításában valamint pénztárcánkon is.

 

 

A szobatisztaságról

  

A szobatisztaság elérése minden gyereknél változó időben történik, többnyire megérik rá a gyerek és kevésbé lehet szoktatni rá. Természetesen eltérő véleményeket olvashatunk erről, és különböző korokban is más és más elgondolások vonatkoztak rá.  Az  eldobható pelenka előtti időszakban, még 20-30 éve amikor a pelenkákat kifőzni, vasalni kellett nagyobb motivációt jelentett az édesanyák részéről a szobatisztaságra nevelés mint a mai világban amikor elég sokan használják az eldobható pelenkát. Az eldobható pelenkában tulajdonképpen nem érzi a baba, hogy pisilt vagy csak kevésbé így nehezebben is tudja összekötni gondolatban a pelenka nedves érzetét a pisilési ingerrel. Ez pedig nagy mértékben megkönnyítené a szobatisztaság elérését. A modern mosható pelenkák már nyújtják ezt a fajta természetességet és a baba össze is kapcsolja a nedvesség érzetet az ingerrel, majd idővel saját maga szól és jelzi előre szükségleteit. Minden gyerek más és változó időben éri el a szobatisztaságot ezt tartsuk szem előtt és ne keseredjünk el főként ne erőltessük semmiképp a szobatisztaságot, előbb utóbb minden gyerek szobatiszta lesz!

Tegyük lehetővé, hogy megismerje a bilit és a wc-t, mondjuk el neki mire való, tanítsuk a wc-papír használatára, de ne erőltessük ha nem mutat hajlandóságot ezek használatára. Sokat számít az is, hogy a gyerek hányadikként érkezik a családba, hiszen az első gyermeknek a szülő a minta, de a másodiknál és többediknél a nagyobb testvérek a húzóerők. Sok dolgot eltanulnak a gyerekek a nagyobbaktól és így a bili és wc használatot is.

 

A pelenka felépítése

  

A pelenkák a legkorszerűbb tervezési eljárások alapján készültek, figyelembe véve elsősorban olyan szempontokat, mint az egészséges fejlődés, a könnyű kezelhetőség a mindennapokban, a könnyű tisztíthatóság és gyors száradás valamint az esztétikus külső.

 

A pelenka felépítése: pelenka + nedvszívó betét. A pelenka 2 féle anyagból tevődik össze, egy külső nedvességzáró anyagból, mely kívülről mintás vagy egyszínű, belülről laminált a tökéletes nedvességzárás érdekében. A másik anyag a baba popsival érintkező belső rész, mely funkciója  a szárazon tartás. E két anyag összevarrásából keletkezett nyitott részben ún. „zsebben” kell a betét vagy betéteket elhelyezni.

 


 

A betétekkel szabályozható a pelenka nedvszívó képessége, ennek változtathatósága két ok miatt is nagyon fontos. Egyrészt életkoronként és napszakonként is szükséges a nedvszívó képesség szabályozása, másrészt pedig a száradás szempontjából fontos hogy a pelenka szétszedhető legyen így gyorsabban szárad.

A pelenka hosszanti része és derék része is több fokozatban állítható, fajtától függően a hosszanti méretállítás lehet patentos vagy cipzáras, derékrész állíthatósága tépőzáras vagy patentos. Mindegyiknek van előnye és hátránya, pl. a tépőzáras pelenka előnye a milliméter pontos állíthatóság, hátránya, hogy mosáskor mindig figyelni kell hogy a tépőzár füleket visszahajtsuk egy arra kialakított helyre mert különben szöszöket szed össze a mosáskor a gépből és ronthatja a tépőzár tapadását. Patentos előnye, hogy mosáskor semmi macera, viszont itt adottak a patenthelyek és milliméter pontosan nem állítható, viszont még előnye hogy nagyobb baba sem szedi le magáról könnyedén pl. nyáron amikor csak pelenkát visel, míg a tépőzárassal könnyen elboldogul.

A pelenka több fokozatban állítható derék és hosszanti részen, így újszülött kortól a szobatisztaságig egy méretű pelenka használható nem kell többféle méretet megvásárolni. A baba növekedési ütemét követve fokozatosan állíthatjuk a pelenka méretét.

  

 

 

A felhasznált anyagok bemutatása

 

A pelenka külső anyaga mintás vagy egyszínű pamut vagy bambusz szövet, belülről laminálva. A belső baba popsival érintkező rész kétféle anyagból készül, az egyik természetes bambusz a másik műszálas polár anyag. Ez utóbbitól nem kell megijedni, mert habár nem természetes anyag kiválóan szárazon tartja a baba popsit és akadály nélkül továbbítja a folyékony tartalmakat a nedvszívó betétbe. A bambusz pelenkáknál a belső baba popsival érintkező rész is természetes bambusz alapanyagból készült.


 

A pelenka betét 2 fajta lehet: 100 % pamut frottír, vagy bambusz anyag. A bambusz alapanyag előnyei:

·        kiváló nedvszívó képesség

·        jobb szellőzés

·        antibakteriális tulajdonság

·        gombaölő tulajdonság

·        ideális az érzékeny bőrnek

·        hipoallergén

 

Száradás szempontjából a polár belsős, frottír betétes pelenkák száradnak leggyorsabban, míg a bambusz pelenkák kb. 1,5x annyi száradási időt jelentenek. Ezt is érdemes mérlegelni a megfelelő pelenka kiválasztásakor, hogy mennyire megoldott a pelenkák szárítása pl. télen bel téren, vagy van-e lehetőség szabadlevegőn is szárítani nyáron.

A pelenka alapanyag tervezésekor fő szempont volt, hogy egyszerű kezelhetősége legyen, praktikus legyen, választható legyen természetes alapanyag is. 

Hogyan rögzítsd a pelenkát?
 

 

A pelenka használata rendkívül egyszerű: hosszanti és derékrészen több fokozatban állítható a pelenka. Ezáltal egy méretű pelenka újszülött kortól a szobatisztaságig használható, mérete állítható a baba növekedési ütemének megfelelően. Ha a pelenkán a hosszanti patentsorokat nem patentoljuk be, ez adja a legnagyobb méretet, a legfelső patentsort a legalsóval patentolva a legkisebb méretet stb.
  

Ezáltal oldható meg, hogy egy pelenkát különböző méretekre állítva minden életkorban megfelelően használjunk és akár több egymást követő testvérnél is használhatjuk.

  

 

 

A megfelelő kezelés fontossága

 

A pelenkák használata és kezelése rendkívül egyszerű, mégis fontos néhány szabályt betartani ahhoz, hogy a pelenka hosszú távon megőrizze minőségét Ahogyan a ruháknál, vagy más használati tárgynál úgy a mosható pelenkánál is sok múlik azon, hogyan kezeljük a mindennapokban, mosásukhoz milyen mosószert használunk stb.

 

A legfontosabb szabályok:

-         ne tegyük ki a pelenkát soha közvetlen hőnek, mert ez roncsolhatja a külső nedvességzáró részt.

-         ne főzzük ki, ne mossuk 60 foknál magasabb hőmérsékleten.

-         ne mossuk irritatív vegyszerekkel, ne használjunk klórt fehérítéshez, lehetőleg környezetbarát, lebomló mosószerrel mossunk.

-         ne használjunk öblítőt, helyette ecetet esetleg illóolajat vagy mosóparfümöt mely természetes anyagból készül.

  

 

 

Mosási útmutató

 

 

Mosás: 40-60 fokon.

Mosószer: Alacsony enzimtartalmú klórmentes mosószer. Felületaktív anyagok < 5%. Illatanyag mentes. Alapvetően minden folyékony babaholmi mosásához ajánlott mosószer megfelelő.

Kiváló környezetbarát és olcsó megoldás a mosószóda, mely egy természetes anyag és ruhákhoz is használható valamint takarításhoz, felmosáshoz is.

Öblítés: 1-2 ek. 10%-os háztartásban használt ecet, ez fertőtlenít is.

A foltok eltávolításához kiváló megoldás a nátrium- perkarbonát vagy más néven oxigénes fehérítő, ezt drogériákban lehet beszerezni.

 


 

 

Bevetésen a mosható pelenka – gyakorlati használat

 

Ebben a részben néhány praktikus gyakorlati tanácsról lesz szó, a mindennapi használatról. A mosható pelenkázást a gyakorlatban nagyon könnyen beépíthetjük kisbabás napirendünkbe. Habár sokan a környezetünkben  először szörnyülködnek még a mosható pelenka szó hallatán is, talán jobb szó lenne rá az újra használható, vagy környezetbarát, bababarát pelenka szó. A régi hajtogatós mosható pelenkával a mai pelenkákat már nem is lehet egy kalap alá venni, egyrészt a modern könnyen kezelhető anyagok miatt amik régen egyáltalán nem léteztek, másrészt hogy a mai világ sok szempontból automatizáltan működik. Rengeteg háztartási készülék áll rendelkezésünkre a háztartási munka elvégzéséhez ezek közül az egyik legfontosabb a mosógép. A mosógép elvégzi a pelenka mosását is közreműködésünk nélkül is, ezért elmondható hogy napi pár percnél többet a mosható pelenka kezelése nem is vesz igénybe. A gyakorlatban tehát ha pisil vagy kakil a baba az egész pelenkát levesszük. Anyatejes székletnél érdemes használni papírbetétet mely egy vékony réteg közvetlenül a pelenka felszínén a baba popsi alatt, ez megvédi a pelenkát az anyatejes széklet okozta elszíneződéstől. Nagyobb babánál ez nem szükséges kellék, de használható, segítségével a széklet könnyebben eltávolítható  a pelenkából. A szilárd székletet a wc-be dobjuk, majd csap alatt az egész pelenkát kiöblítjük és kivesszük a betétet is belőle. Itt a cél, hogy a vizeletet kiöblítsük a pelenkából és ne kezdjen erjedni amíg a mosásig tároljuk. Ezután kicsavarjuk és így nedvesen, nem áztatva egy fedeles vödörbe tesszük. Lehet rá teafa olajat csepegtetni, gombaölő hatású, fertőtlenít. Ha összegyűlt egy gépnyi mennyiség 15-20 darab, a vödör tartalmát a mosógépbe borítjuk majd mosószert adagolva hozzá valamint ecetet öblítőként elindítunk egy programot. Szárítani ha van rá lehetőség szabadlevegőn ajánlott, a napfény fertőtlenítő hatása miatt. Természetesen bel téren is szárítható, lényeg, hogy a betéteket és a pelenkákat szétszedve terítsük ki, mert így jobban száradnak majd. A pelenka száradás után rögtön bevethető, tehát újra használható.

  

Honnan tudjuk, hogy pisilt vagy kakilt a baba? Ez utóbbit egyrészt a szagról is lehet érezni, viszont újszülöttnél ez még nem nyilvánvaló mert az újszülött széklete nem kifejezetten büdös. A legjobb úgy ellenőrizni, hogy a derék vagy domb gumírozást kicsit kihúzva be tudunk kukkantani a pelenkába és ellenőrizhetjük a tartalmat. Érdemes nagyobb babánál meg is kérdezni tőle, mert idővel könnyen kialakul benne az összeköttetés a nedves érzés és a pelenka tartalmaz között ezzel segíthetjük szobatisztaság felé vezető úton. Idővel már lehet hogy  válaszol vagy később saját maga jelzi szükségleteit. A szobatisztaság nem csak egy végcél, hanem egy folyamat, melynek különböző állomásai vannak.

A mosásnál praktikus, ha este mosunk mert akkor nem kell az éjszakai száradási időre kalkulálnunk pelenkával, hiszen éjszaka lehetőség szerint nem vagy csak ritkán pelenkázunk. Tehát ha 18 db pelenkánk van, és napi 6 pelenkát használ el a baba, 3 nap alatt elhasználjuk a készletet. Ha reggel mossuk, akkor még az aznapi száradási időre kell kalkulálnunk pelenkával hogy legyen, de ha este kimossuk és éjszaka alszik a baba nem kell cserélnünk reggelre pedig megszáradnak a pelenkák.

A méretállításnál gyakorlati tanács, ha több betétet teszünk a pelenkába, a pelenka  hosszanti méretét engedjük nagyobbra így jobban illeszkedik majd a pelenka a babára.

Érdemes vegyesen bambuszt és frottírt használni, a bambusz éjszakára kiváló de mivel nehezen szárad az éjszakai 1-2 ráér napközben száradni, nappalra a frottír kiváló választás mert ilyenkor gyakrabban cserélünk pelenkát és a sok napközben használt majd gyorsan szárad hiszen a napközbeni pelenkából kell több. Ha van lehetőség szellős helyen szárítani a bambusz is tökéletes nappalra.

A pelenka bepatentozott méreteit nem kell mosásonként kibontani, nyugodtan lehet a kívánt méretre beállított pelenkát így mosni és szárítani. Ha a baba növekedési üteme eléri a következőt akkor lehet állítani a méreten, vagy ha a plusz betétszám ezt szükségessé teszi.


 

Különleges helyzetek

 

A különleges helyzetek címszó alatt a pelenkázáskor minden otthonon kívüli helyzetre gondolunk, amikor nem feltétlenül adottak a körülmények a megfelelő pelenkázáshoz vagy pelenka kezeléshez. Ilyenek a kórházi napok, utazás és bölcsődei használat, vagy ha másra bízzuk kisbabánkat.

 

Kórházi napok

 

A baba születésekor az első napokban amikor még a kórházban van a baba az édesanyával célszerű eldobható pelenkát használni. Alapvetően az egyszerűség kedvéért a köldökcsonk leesése után elkezdhető a mosható pelenkázás. Kórházban a mosás megoldatlansága miatt nem érdemes elkezdeni mosható pelenkázni.

 

Mosható pelenka utazáskor

 

Gondoljuk végig előre, hogy az utazás során ha több napra megyünk hogyan lesz megoldva a mosás. Kisbabával történő utazáskor bármennyi ruhát is viszünk magunkkal többnyire valamit majd úgyis mosni kell, valamennyire a napi rutin is marad úgy mint otthon de más környezetben. Mosógép hiányában is jól ki lehet mosni a pelenkákat, ez esetben érdemes egyféle könnyen kezelhető folyékony mosószert magunkkal vinni és az öblítéshez használt ecetet elhagyni, így a kézi mosás jelentősen lerövidül.

 

Mosható pelenka a bölcsődében

 

A bölcsődei használatról kérdezzük meg a gondozó nénit, hogy hajlandóak-e ezzel pelenkázni. Természetesen a pelenkát ekkor is mi magunk mossuk majd a nap végén, de addig is tárolni kell vödörben, vagy zacskóban a nap folyamán. Ha elvállalják a mosható pelenkázást, tulajdonképpen nem igényel számukra plusz feladatot a pelenka kezelése és a feladása a gyerekre éppoly egyszerű mint az eldobható pelenka.

 
 

Melyiket válaszd?

 


 

A számotokra ideális pelenka választása több tényezőtől függ. Sokan kérdezik, melyik a jó pelenka az összes közül? Alapvetően nincs jó és rossz pelenka, mindegyik nagyon jó de mindegyik más valakinek.

 

A pelenka fajták különböznek:

-         felhasznált anyaguk szerint

-         márkánként fazonbeli eltérés

-         méret állítási lehetőségek szerint

-         szubjektív egyéni tetszés szerint

 

A felhasznált anyagok szerint az érzékeny bőrű babáknak a természetes bambusz ajánlott, a sokat ivó/pisilő babáknak szintén. Nagyobb – nem újszülött babák esetében érdemes mindenképpen pelenkánként 2 betéttel kalkulálni a nedvszívó képesség fokozhatósága érdekében. A bambusz ajánlott akkor, ha megoldott a pelenkák szárítása bel téren is akár télen szellős helyen, nem túl párás a levegő.

A nem bambusz frottír betétes, polár belső szárazon tartó rétegű pelenkák ajánlottak: gyorsan száradó pelenkát szeretnénk, nem megoldott a szárítás szabadlevegőn, szárazon tartó funkciójuk jobb mint a bambuszé.

 

Márkánként minimális eltérés van a pelenkák között, az egyik kicsit szorosabb a combokon ilyen a Papoose/Babyland pelenka, ezek újszülött vagy koraszülött babának is ideálisak, nagyobb korban nyúlánk vagy vékony combú babának jó választás. Nagyobb babánál, ha dundibb a combja előfordulhat hogy nem kényelmes neki. A Tiptopbaba fajta pelenkák mindegyike nagyobb combgumírozású, normál és dundibb babáknak ajánlott.

 

Méret állítási lehetőség szerint derékon tépőzáras vagy patentos pelenkákat különböztetünk meg, ill. a Shinies baby pelenka hosszanti része cipzár segítségével állítható. Főként a derékrész állíthatósága fontos, mert ezt fogjuk mindennap ki és be patentozni vagy tépőzárazni. A tépőzár milliméter pontosan állítható ez a méret állítása szempontjából ideális, de mosáskor mindig figyelni kell a tépőzár fülekre hogy ne akadjanak össze más pelenkával, ez könnyen megoldható a fülek egy megadott helyre történő visszahajtásával. A patentosnál adottak a patent helyek, de nem állítható olyan pontosan mint a tépőzáras mert cm-enként adottak a patent helyek. Mosásnál nem igényel odafigyelést.

Minden pelenkának mint más termékek esetében is van egy a használója általi szubjektív megítélése, hogy melyik tetszik jobban, melyik kézre állóbb, puhább az anyaga, jobban tetszik a mintája, vastagabb a betétje. Természetesen sok függ attól, hogy használatban jól illeszkedik a babára, megfelel az igényeinknek.

Ezért érdemes mielőtt készletet vásárolnál, kipróbálni a pelenkákat és úgy kiválasztani a számotokra leginkább megfelelő pelenkát!

 

 

 

Mennyibe kerül valójában a pelenkázás?

 

Megtakarítás a családnakÉs végül de nem utolsósorban a mosható pelenkák nagy előnye az a pénzügyi megtakarítás, ami használatukból adódik. Az alábbi példán keresztül szeretnénk bemutatni a pelenkázási költségek alakulását újszülöttkortól 3 éves korig. A példában 50 Ft/pelenka árral számoltunk, és feltételeztük, hogy naponta 6 pelenkát használ el a baba. A mosható pelenka költsége 18 db-ra vetítve határoztuk meg (csomagajánlat alapján 2.790 F/db).

1 nap a baba tehát elhasznál 6 db 50 Ft-os pelenkát: 300 Ft
Ez 1 hónap alatt: 9.000 Ft
1 év alatt: 108.000 Ft

Hónapok


Eldobható pelenka


Mosható pelenka


1. hónap
9.000 Ft
50.220 Ft
2. hónap
9.000 Ft
0 Ft
3. hónap
9.000 Ft
0 Ft
4. hónap
9.000 Ft
0 Ft
5. hónap
9.000 Ft
0 Ft
………….
…………..
………….
36. hónap


9.000 Ft


0 Ft


Költségek:
324.000 Ft
50.220 Ft

A fenti táblázat 1 gyermekre vonatkozik, az árelőny
tovább fokozódik, ha belegondolunk hogy a testvér születésekor nem kell újabb pelenka adagot vásárolnunk,
hiszen már van egy készlet moshatóból.

Két gyermek esetén a költségek alakulása:

Eldobható pelenka: 648.000 Ft
Mosható pelenka: 50.220 Ft

Tehát ha mindkét gyermekednél már a kezdetektől mosható pelenkát használsz, akkor megspórolsz 648.000 Ft – 50.220 Ft = 597.780 Ft

Természetesen később is megéri átváltani a mosható pelenkahasználatra, hiszen néhány havi eldobható pelenka
árából megvásárolható egy készlet.

A mosható pelenkának is van mosási költsége, de ez még
mindig nagyságrendekkel alatta marad az eldobható
pelenkázás költségének.

 

A mosható pelenkázás költségeiPelenkaszükséglet: 18 db

Ez kb. 3 napra elegendő mennyiség, ha napi 6 pelenkát használ a baba.

Mosás: 3 naponta

(Célszerű este mosni, hogy az éjszaka során megszáradjon a pelenka, így költséget takarítunk meg, mert éjszaka nem kell vagy csak ritkán pelenkát cserélni. Másik verzió a napközbeni mosás, de akkor számolnunk kell a mosás és száradás idejére a plusz pelenka mennyiséggel).

A fenti gyakoriságú mosás havonta 10 mosást jelent a pelenkákra vonatkoztatva (30 : 3 = 10).

Egy átlagos mosógép vízfogyasztása 40 liter/mosás, energiafogyasztása pedig 1 kWh körül van. (AVMedia Műszaki Áruház adatai alapján)

Az Elmű Nyrt 2010.01.01.-től érvényes díjszabása alapján 1 kWh áram díja átlagosan 42 Ft. (A díj függ attól, hogy az Elmű milyen árszabást alkalmaz az adott fogyasztónál szerződés szerint, illetve hogy csúcsidőben vagy azon kívül használja-e a fogyasztó az áramot)

A Fővárosi Vízművek 2010.01.01.-től érvényes közzétett adatai alapján a lakossági vízdíj 1 literre vonatkoztatva: 0,225 Ft.

Mosószer: DM-ben kapható Denkmit márkájú színezék és illatanyagmentes mosószer 995 Ft. (1 literes kiszerelésben kapható, 1 mosáshoz 1 kupaknyi mennyiség szükséges. 1 kupak 40 ml, 1 flakon 25 mosásra elegendő (1000 ml : 40 ml = 25 mosás, tehát 1 flakon a fenti mosás gyakoriságnál 2,5 hónapig elegendő mennyiség. 1 mosás tehát 995 : 25 = kb. 40 Ft (39,8)

A fenti kiinduló adatok alapján kiszámolható, hogy a feltételezett havi 10 mosással számolva:

HAVONTA A MOSHATÓ PELENKÁZÁS TÖBBLETKÖLTSÉGE AZ ALÁBBIAKBÓL TEVŐDIK ÖSSZE:

Áramfogyasztás: (42 Ft x 1 kWh) x 10 alkalom = 420 Ft

Vízfogyasztás: 0,225 Ft x 40 liter = 9 Ft x 10 alkalom = 90 Ft

Mosószer: 40 Ft x 10 alkalom = 400

Összesen: 910 Ft /hó

Éves szinten: 910 x 12 = 10.920 Ft

3 év alatt a születéstől szobatisztaságig terjedő időszakra: 32.760 Ft

+ a mosható pelenka egyszeri megvásárlásából adódó költség: 18 x 2.790 Ft = 50.220 Ft

3 év alatt összesen mosható pelenkával az alábbi kiadásra számíthat (beleértve a mosható pelenka egyszeri kiadását 1 hónapra lebontva):
32.760 Ft + 50.220 Ft = 82.980 Ft

Évente: 27.660 Ft

Havonta: 2.305 Ft

Eldobható pelenkát használva (havi 9.000 Ft kiadással számolva) 3 év alatt: 324.000 Ft

Évente: 108.000 Ft

Havonta: 9.000 Ft

Az eldobható pelenkákhoz még tartozik a popsi krém költsége is, amit mosható pelenkánál nem (saját tapasztalat alapján nem szükséges használni mert a pelenka lélegzik és nincs kipirosodás), vagy csak elenyésző mennyiségben kell használni. Ennek költsége széles skálán mozog a legolcsóbb gyógyszertári készítménytől kezdve a drágább drogériákban kapható krémekig. Kb. 200 Ft – 1.700 Ft / hó.

A fenti számadatok teljes töltetű mosóprogram esetén érvényesek, a 18 db pelenka nem tölt meg egy teljes mosást, így a költség tovább csökkenthető, ha csak féltöltet programmal mos. Ezáltal a vízfogyasztás csökkenthető, az áramfogyasztás pedig akkor csökkenthető ha nem minden mosásnál 60 fokon mos, mert a 40 fokos mosás energiatakarékosabb. 

Köszönjük, hogy elolvastad a Tiptopbaba mosható pelenkázás e-könyvet! 

Ha bármi további kérdésed van, keress minket elérhetőségeinken:0670/527-3678


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése